+ Yorum Gönder
Ziraat ve Tarım ve Meyve ve Sebze Forumunda balkabağı ne zaman ekilir Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Harbi @ kız
    Bayan Üye

    balkabağı ne zaman ekilir








    balkabağı ne zaman ekilir


    bal kabagi.jpg

    TOPRAK HAZIRLIĞI

    Ekim yapılacak tarla sonbaharda pullukla derin olarak sürülmelidir. Tarlanın durumuna göre Kasım-Aralık aylarında ikinci bir sürüm faydalıdır.

    İlkbaharda ekimden önce tarlanın ot durumuna göre diskaro ve kazayağı ile işlenmesi gerekir. Toprağın havalanması bakımından bir iki gün beklenmeli daha sonra tırmık çekilerek tarla düzenlenmelidir.

    GÜBRELEME

    Kabak ekilecek tarlaya sonbaharda dekara 2-3 ton hesabıyla iyi vasıflı yanmış ahır gübresi düzgün bir şekilde saçılmalıdır.

    Temel gübreleme ilkbaharda ekimden birkaç gün önce 50 kg/da hesabıyla Kompoze gübrelerden biri ile yapılmalıdır.

    Üst gübreleme ikinci çapadan önce 10 kg/da hesabıyla Amonyum Nitrat veya üre gübrelerinden biri ile ocaklar etrafına serpme şeklinde uygulanmalıdır.

    EKİM ZAMANI

    Kabak bitkisi soğuktan korkar, ısı sıfırın altında 2-3 dereceye düştüğünde hayatını süratle kaybeder.

    Kabak tohumlarının normal bir çimlenme gösterebilmesi için topraktaki ısının en az 11 - 12 C° olması gerekir. Bu nedenle tohumlar ilkbaharda don tehlikesi kalktıktan sonra ekilmelidir.

    Bölgemiz (Güney ve Doğu Marmara) şartlarında en uygun ekim Mart ayı başından Nisan ayı başına kadar olan periyotta yapılmaktadır.

    BİTKİ SIKLIĞI

    Bölgemizde Beyaz Kabak ekimi sıraya ocak şeklinde yapılmaktadır. Ocakları 3m x 2.5m, 3m x 2m veya 2m x 2m sıra arası ve sıra üzeri mesafelerinde açılmalıdır. Dekarda 170-200 bitki bulunacak şekilde ocaklar açılmalıdır.

    Her ocakta 3-4 tohum bulunacak şekilde dekara 200-300 gr. tohum atılmalıdır. Bitkiler 5-6 yapraklı olduğunda seyreltme ile her ocakta bir adet bitki bırakılmalıdır.

    EKİM VE DERİNLİĞİ

    Ekim mutlaka tavlı toprağa yapılmalıdır. Beyaz Kabak ekim derinliği 4-5 cm. kadardır.

    Eğer sonbaharda tarlaya yanmış ahır gübresi atılmamış ise ocaklara elle yapılan ekimlerde tohumun altına ve üzerine çürüntü ile karıştırılmış toprak konul*malıdır.

    SULAMA

    Güney ve Doğu Marmara yöresinde yapılan Beyaz kabak yetiştiriciliği sulama yapılmadan gerçekleştirilmektedir. Ancak kurak mevsimlerde ve kurak tarlalarda Kabak meyveleri görüldüğünde 1 sulama, ilk sulamadan 2-3 hafta kadar sonra 1 sulama daha yapılmalıdır.

    YABANCI OT MÜCADELESİ

    Yabancı ot mücadelesi bölgemizde etkili olan pek çok virütik etmenin taşıyıcısı olan yaprak bitleri ve pirelerin ve diğer zararlı böceklerin barındığı yabancı otların yok edilmesi bakımından çok önemlidir.

    Kabak bitkileri izin verdiği sürece traktörlerle daha sonra da elle tarlalar sık olarak çapalanmalıdır. Kabak bitkisi ilaçlardan etkilenebildiğinden yabancı ot ve toprak altı zararlılarına karşı kullanılan ilaçların özenle seçilmesi dikkatli bir şekilde kullanılması gerekir.

    HASTALIK VE ZARARLILARLA MÜCADELE

    Bölgemizde en sık rastlanan kabak zararlıları yaprakların ve yeni sürgünlerin öz suyunu emerek zarar yapan yaprak bitleri (Aphis spp.), yaprak pireleri (Cicadelliadae) ve Tripsler (Thriptidae) ile Beyaz Kabak meyvelerini tarlada veya ambarda yiyerek zarar veren tarla fareleridir.

    Aphis, Thrips zararlılara karşı Gusathion, Malathion, Labaycit benzeri ilaçlarla bitkiler ilaçlanmalıdır.

    Kabak bitkilerinde görülen küllenme hastalığına karşı ilk belirtiler görüldüğünde kükürtlü ilaçlarla mücadelesi yapılmalıdır.

    Kabak bitkisinde hastalık ve zararlılarla yapılan iiaçlı mücadele, döllenme arılar ve böcekler ile gerçekleştiğinden ilaçlama zamanı zarar vermeyecek şekilde genellikle öğleden sonra ve yağışsız bir günde yapılmalıdır.

    Kabak tarlasında danaburnu ve diğer toprak altı zararlılarına karşı ekim ile veya ekim sonrası Thiodan, Dursban, Frodan gibi ilaçlar ya da buğday kepeği ile hazırlanan zehirli yemlerle mücadele yapılmalıdır. Farelere karşı ise zehirli buğday ve fare zehirlerini uygun yerlere koyarak önlemler alınabilir.

    HASAT VE HARMAN

    Beyaz Kabak haşatında bitkilerin tamamen kuruyup meyvelerin ortaya çıkması beklenmelidir.

    Kabak meyvelerinin tamamen olgunlaştığı anlaşıldıktan sonra uzun süre tarlada bekletilmemeli, soğuklar başlamadan hasat edilerek ambarlara taşınmalıdır.







  2. Ziyaretçi





    bal kabağı hangi ayda dikilir, Kabak Ekim Zamanı




    Kabaklar havalar ısındıktan sonra esas yetiştirilme yerleri olan tarlaya ekildikleri veya dikildiklerinden, kabaktan önce bir ön kültür bitkisi yetiştirilebilir. Bu ön kültür bitkisi lahana, karnabahar, salata-marul ve ıspanak olabilir.

    İklim şartları ve üretim zamanı dikkate alınarak toprak işleme yapılır. Ekim ve dikimden önce bir veya iki defa toprak işlenir. Tırmık geçilmek suretiyle tarla tesviye edilir. Toprak sıcaklığı 10-12 C’yi bulduğunda ekim ve dikim yapılır.

    Erkenci kabak yetiştiriciliği genellikle yazlık (Sakız, Girit) kabak çeşitleri ile yapılır ve açık tarla koşullarında yada örtü atında olmak üzere fidelerin esas yetiştirilme yerlerine dikilmesi şeklinde uygulanır. Plastik torba veya saksılara önceden hazırlanmış harç materyali doldurulur. Her saksı veya torbaya 2 veya 3 adet kabak tohumu ekilir. Tohumlar çimlendikten sonra en iyi gelişen bir fide bırakılır, diğerleri sökülüp atılır. Genç bitkiler (fideler) ekolojik koşullar elverişli hale geldiğinde 4-5 yapraklı oldukları dönemde esas yetiştirme yerlerine topraklı olarak dikilir. Dikimden bir gün önce fidelerin topraklı olarak dikilebilmeleri için saksı ve torbalar mutlaka sulanmalıdır. Bu şekilde topraklı olarak dikilen fideler daha önce mahsule yatacağı için erkencilik sağlanmış olur. Kol atmayan ve toplu halde büyüyen kabak fideleri 60-80 cm sıra arası 50-60 cm sıra üzeri mesafeler verilerek ocaklara dikilir.

    Doğrudan tohum ekimi yöntemi ile yapılan yazlık kabak üretiminde ekime toprak sıcaklığının 10-12 C’nin üzerine çıktığı zaman başlanır. Daha önce hazırlanmış üretim yerlerine kol atmayan ve toplu halde büyüyen yazlık kabak çeşitleri 60-80 cm sıra üzeri olacak şekilde her ocakta 2-4 tohum olacak şekilde ekilir.

    Yazlık kabaklar (Sakız ve Girit) tekli masura şeklinde yetiştirilmektedir. Dallanmaya başlayan kabak bitkiler. Masuraların boyun noktalarında olacak şekilde masuralar açılır.

    Kışlık bal ve kestane kabakları çok dallanan, fazla boy atan çeşitler oldukları için sıra arası 240-300 cm, sıra üzeri 60-140 cm olacak şekilde ocakvari olarak ekilmelidirler.

    Kabak tohumları toprağın karakterine ve tav durumuna göre 3-5 cm derinliğe ekilmelidir. Tohum ekiminden sonra ocakların üzeri kaymak tabakası bağlamış ise bu tabaka çepin ile kırılır. Kaymak tabakasının olumsuz etkisi yağmurlama yapılarak da ortadan kaldırılabilir. Tohum ekiminden 4-8 gün sonra çimlenme olur ve bitkiler toprak yüzeyine çıkar. Bitkiler büyüme başlayınca, özellikle dallanan çeşitlerde ilk sürgünün 5-6 yapraklı olduğu dönemde sürgün ucu kesilerek dallanma teşvik edilir.




+ Yorum Gönder


bal kabağı ne zaman ekilir,  balkabağı ne zaman ekilir,  balkabağı nasıl ekilir,  balkabağı ne zaman dikilir