+ Yorum Gönder
Eğitimle ilgili Bilgiler ve Forumacil Misafir Soruları Forumunda besin içerikleri hakkında bilgi Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    besin içerikleri hakkında bilgi









  2. IŞILAY
    Devamlı Üye





    besin içerikleri hakkında bilgi

    Besin içerikleri :karbonhidratlar, proteinler ,su ,minareller ,yağlar ve vitaminlerden oluşur

    YAPICI VE ONARICI
    Proteinler
    Yağlar
    Karbonhidratlar
    Su
    Mineraller

    ENERJİ VERİCİ
    Yağlar
    Proteinler
    Karbonhidratlar

    DÜZENEYİCİ
    Vitaminler
    Su
    Mineraller
    Proteinler


    ÖRNEK:Arkadaşlar mesela makarnanın ve ekmeğin içinde karbohhidratlar bulunmaktadır

    ÖRNEK:Arkadaşlar mesela etin , yumurtanın , yoğurdun içinde proteinler bulunmaktadır

    ÖRNEK:Arkadaşlar mesela meyve suyunun içinde su bulmaktadır,sindirilmez



    VİTAMİN NEDİR ?

    Vitaminler, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan organik bileşiklerdir Vitamin Latince yaşam anlamına gelen “vita” sözcüğünden kaynaklanır Vitaminler yağda ve suda eriyenler olarak iki gruba ayrılır

    YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER : A, D, E ve K vitaminleridir

    SUDA ERİYEN VİTAMİNLER : B grubu vitaminler ile C vitaminidir

    ÖNEMİ

    A vitamini Enfeksiyonlara karşı direnci arttırır normal büyüme, üreme, kemik ve diş gelişimi, görme için gereklidir Cildin tırnakların ve saçların sağlıklı kalmasını sağlar Diş ve dişetleri için büyük önem taşır

    Kayısı,kuşkonmaz,maydanoz,ıspanak, havuç,kereviz, marul, portakal, erik, domates

    D vitamini İnce bağırsaklardan kalsiyumun emilmesine yardımcı olur, kalsiyumun kemiklerde ve dişlerde tutulmasını sağlar

    Balık yağı, balık, yumurta, tereyağı, karaciğer, et, sebzeler, güneş

    E vitamini Antioksidan etkilidir Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatıyor Yaşlı kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirir Hücrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlar

    Buğday, tohumlu besinler, soya fasülyesi yağı, arı sütü, ceviz, marul, tere, kereviz, maydanoz, ıspanak, lahana, mısır yağı, mısır, yulafta

    K vitamini Karaciğere gelen Kvitamini burada üretilen bazı pıhtılaşma faktörlerinin yapımında rol alır Kvitamini takviyesi yanlızca kanamalı hastalarda verilir

    Ispanak,kabak, marul, yeşil domates, yeşil biber, inek sütü, peynir, tereyağı, yumurta, kırmızı et, pirinç, karaciğer, mısır, muz, şeftali, çilek

    B1 vitamini Kasların ve sinir sisteminin faliyeti için gereklidirYetersizliğinde iştahsızlık, huzursuzluk, bellek zayıflığı ve dikkat azalması görülür

    Buğday, kepek, bira mayası, taze sebze meyve, koyun eti, sığır eti, balık eti, yumurta, süt


    C vitamini Vücudumuz C vitaminini üretemez bitkiler ve bazı hayvanlar bu vitamini üretebilmektedir Besinlerle alınan vitamin 2 saat içersinde kullanılır 4 saat sonunda kandan uzaklaşır Yaraların iyileşmesini, damarların sağlıklı olamalarını sağlarVücudun savunma sistemini artırıcı etkisi vardır Histamin yapımını azaltarak allerjik olayların şiddetini düşürür Eksikliğinde diş eti kanamaları ve çekilmeleri olur

    Siyah üzüm, narenciye, çilek, kavun, karpuz, yeşil biber, maydanoz, brokoli, havuç, soğan, bezelye


    MİNERALLER:Arkadaşlarlar mineraller emzinlerin ve canlıların yapısında bulunurlarKalsiyum ve fosfor kemikleri ve dişleri sertleştirirDemir akyuvarların yapısındaki HEMOGLOBİN e katılırMagnezyum krolofilin yapısına katılırİyot ise hormonların yapısına katılır




  3. Ziyaretçi
    çok güzel olmuş ellerinize sağlık




  4. Ziyaretçi
    size çok tedşekkür ediyorum ödevime çok yardımcı olmduuuunuz

+ Yorum Gönder


besin içerikleri hakkında bilgi,  besin içerikleri ile ilgili yazı,  besin içerikleri hakkında araştırma,  besin içerikleri ile ilgili bilgiler