+ Yorum Gönder
Gizliyara Güncel Konu Arşivi ve Ders Notları Forumunda Yerel saatlerle ilgili 10 tane soru Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Yerel saatlerle ilgili 10 tane soru









  2. Asel
    Bayan Üye





    yerel saatlerle ilgili 10 tane soru

    yerel saatlerle ilgili


    Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin matematik konumunun sonuçlarından değildir?

    A)A-Güneyden sıcak iklimlere komşu olması
    B)B-Karadeniz’in Akdeniz’den daha serin olması
    C)C-Güneyden esen rüzgarların sıcaklığı artırması
    D)D-Aynı tarihlerde farklı mevsim özelliklerinin görülmesi
    E)E-Uşak’ta yerel saatin Ankara’dan geri olması
    CEVAP D




    Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin matematik ve özel konumunu birlikte belirler?
    A) Türkiye’nin ortalama yükseltisi 1132 m.’ dir.
    B) Türkiye’nin en doğusu ile batısı arasında 76 dakikalık zaman farkı vardır.
    C) Türkiye kuzey yarım kürede ve eski dünya kıtaları arasındadır.
    D) Sıcaklık batıdan doğuya gidildikçe azalır.
    E) Türkiye II. ve III. Doğu saat diliminde yer alır.
    CEVAP C




    Aşağıdakilerden hangisi boylamı bilinmeyen bir yerin yerel saatini bulmamıza yarar?
    A) Güneşin doğuş vaktinin bilinmesi
    B) Güneşin batış saatinin bilinmesi
    C) Ortak saatin bilinmesi
    D) Ekvatora uzaklığın bilinmesi
    E) Güneşin tam tepede olduğu anın bilinmesi
    CEVAP E




    Yukarıda aynı boylam üzerinde yer alan K-M noktalarında aşağıdakilerden hangisi yıl boyunca birbirinin aynıdır?

    A) Gece uzunluğu
    B) Yer şekilleri özellikleri
    C) İklim özellikleri
    D) Yerel saat
    E) Güneşin doğuş vakitleri
    CEVAP D




    Özel konumu bilinen bir ülkenin aşağıdaki özelliklerinden hangisi bilinemez?
    A) İklim özellikleri
    B) Karasallık – Denizsellik özellikleri
    C) Ekonomik özellikleri
    D) Güneş ışınlarının geliş açısı
    E) Kültürel özellikleri
    CEVAP D




    Bir ülkenin yalnızca boylam derecelerine bakılarak aşağıdakilerden hangisi hakkında bilgi edinilemez?
    A) Ülkenin doğusu ile batısı arasındaki yerel saat farkı
    B) Ülkenin kaçıncı saat diliminde yer aldığı
    C) Yaşanan gece-gündüz uzunluğu
    D) Başlangıç meridyenine göre zaman farkı
    E) Güneş’in yerel saate göre doğuş batış vakitleri
    CEVAP C




    Aşağıdakilerden hangisinde enlemin etkisinden söz edilemez?
    A) Sıcaklık dağılışında
    B) Yerel saat farklarında
    C) Daimi kar sınırının yükseltisinde
    D) Denizlerin tuzluluk oranlarında
    E) Bitki örtüsünün dağılışında
    CEVAP B

    Aşağıda verilen enlemlerden hangisinde iki boylam arasındaki uzaklık en fazladır?
    A) 20° Güney enlemi
    B) 70° Kuzey enlemi
    C) 65° Güney enlemi
    D) 6° Kuzey enlemi
    E) 90° Güney enlemi
    CEVAP D




    Dünya üzerinde kaç tane saat dilimi vardır?
    A)A) 4 B) 15 C) 24 D) 180 E) 360
    CEVAP C




    Türkiye’de saatler yaz saati uygulaması için 1 saat ileri alındığında, aşağıdaki boylamların hangisi üzerinde
    bulunan merkezin yerel saati ile ortak saati arasında 16 dakika zaman farkı olur?
    A)A) 26 Doğu
    BB) 30 Doğu

    C)C) 41 Doğu

    D) D)45 Doğu

    E)E) 50 Doğu

    CEVAP C




    Ekvator üzerinde bulunan X ve Y kentleri arasındaki uzaklık 2775 km dir.
    X ve Y noktaları arası yerel saat farkı kaç dakikadır?
    A)A) 75 B) 100 C) 175 D) 200 E) 210
    CEVAP B




    Başlangıç meridyenine eşit uzaklıkta bulunan merkezlerin aynı boylamda yer alması aşağıdakilerden
    hangisine bağlıdır?
    A) Yerel saatlerinin aynı olmasına
    B) Eksen eğikliğinin ortadan kalkmasına
    C) Ekvator’a eşit uzaklıkta olmalarına
    D) Gece- gündüz uzunluklarının aynı olmasına
    E) Aynı yarım kürede bulunmalarına
    CEVAP C




    Türkiye’de 30° Doğu meridyeninin yerel saati ortak Saat olarak kullanılmaktadır.
    21 Mart tarihinde 29° Doğu meridyeninde Güneş 06:04 de doğmuştur. Aynı gün 44° Doğu meridyeninde güneş saat kaçta batar?
    A)A) 16:44
    B)B) 17:04
    C) 18:04
    D)D) 19:12
    E)E) 20:36
    CEVAP B




    Aynı meridyen üzerinde bulunan A ve B noktaları arasındaki kuş uçuşu uzaklık 5106 km dir.
    A noktası 45° Kuzey paraleli üzerinde olduğuna göre, daha güneyde yer alan B noktası hangi paralel dairesi
    üzerindedir?
    A) 0° Ekvator
    B) 1° Güney
    C) 10° Kuzey
    D) 90° Güney
    E) 90° Kuzey
    CEVAP B



    Aşağıdaki ülkelerin hangisinde aynı anda birden fazla ortak saat kullanılmaz?
    A) A)İspanya B) ABD
    C) Rusya D) Çin
    E) Kanada




+ Yorum Gönder


yerel saatlerle ilgili sorular,  saatlerle ilgili 10 tane problem